Realitní příběhy s nedobrými konci ... Skryté technické vady

20.04.2015 08:13

Navazuji na páteční úvod k dvoudílnému článku o realitních příbězích s nešťastnými konci. Pokud jste ho ještě nečetli, podívejte se na něj tady

Dnes se budeme věnovat fenoménu zvanému:
 

Skryté technické vady

Máte např. jako majitel zato, že vámi prodávaná nemovitost je postavená z cihel nebo ze dřeva, nebo já nevím z čeho, to je vcelku jedno. Otázka je, zda je to opravdu tak. Pokud totiž budete tuto informaci avizovat a následně se ukáže jako nepravdivá nebo pravdivá jen z části, může se jednat o skrytou vadu, kvůli níž bude chtít kupující od koupi odstoupit. Rada tedy zní: Ujistěte se, že přesně víte, z jakých materiálů a skrytých komponentů (např. rozvody elektřiny) je vámi prodávaná nemovitost sestavena. A pak o těchto skutečnostech potencionálního kupce poctivě informujte.

Nebo jiná i když trochu podobná situace. Jste si např. jistí, že vaše nemovitost je v dobrém technickém stavu. A v tomto duchu v dobré víře v inzerátech a při prohlídkách zájemce o koupi informujete. Je to ale opravdu tak? Nemohou být třeba skryté dřevěné prvky napadené hnilobou či dřevomorkou? Nevzlíná v nábytkem zastavěných rozích místnosti vlhkost? Není elektrický rozvod nebo jeho část tzv. v hliníku, tedy v původním stavu a technicky nevyhovující? Fungují bez problémů odpady? Pokud  by vady tohoto typu vyšly najevo až po prodeji, hrozí vám ze strany kupujícího nepříjemné reklamace.

Pokud si technickým stavem prodávané nemovitosti nejste zcela jisti, jak se takovým situacím předem vyhnout? Znáte-li nějakého na slovo vzatého stavbního odborníka, obraťte se na něj. Požádejte ho, aby určité rizikové věci prověřil. Pokud nikoho takového neznáte, máte možnost  na internetu zadat dotaz "certifikovaný inspektor nemovitostí" a v nalezených odkazech se pokusit najít důvěryhodnou osobu, která vámi požadovanou službu za určitou úplatu poskytne.

Vyhnete se tím riziku pozdějšího odhalení skrytých vad a s ním spojeným nepříjemným důsledkům v podobě vleklých sporů, vracení části kupní ceny nebo dokonce zneplatnění smlouvy.

 

 

Zpět

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode